onsdag 30 december 2015

Händelse sex:
Spindeln går med plastpåsen och letar efter den rätta containern så platspåsen kan hitta hem.

Nyckelfrågor:
Hur tror ni plastpåsens familj ser ut?
Har vi något i förskolan som är av plast?
Skulle vi kunna ersätta dessa av något annat?



Händelse efter nyckelfrågor:
Där borta! Jag ser en container med olika plastgrejer. Plastis, du är ju en plastpåse där borta ser jag plastfolie, plastflaskor och massor av plastpåsar precis som dig! Där borta måste dina vänner vara kom så tittar vi efter. Spindeln och Plastis går bort mot containern, plötsligt hör de någon som ropar: Titta! Där kommer Plastis. Plastis ser sina vänner, han kramar om spindeln och tackar för hjälpen och springer sedan mot sina vänner. Plastpåsen och konservburken har äntligen hittat hem. Snipp snapp slut så var sagan slut!

Reflektion:
Barnen diskuterar plastpåsen och associerar honom med allt som börjar på plast, plastfolie, plastflaskor etc och därmed förstår de innebörden av att man inte sorterar efter en plastpåse utan efter plast, därför insåg de att Plastis vänner inte bara är plastpåsar utan även andra former av plast.

tisdag 29 december 2015

Händelse 5

Del fem
Händelse:
När de kommer fram till återvinningscentralen hittar dem de olika containrarna. Konservburken hittar sina vänner och plastpåsen går med.

Nyckelfrågor:
Hur föreställer ni er att en återvinningscentralen ser ut?
Hur tror ni att man sorterar Plastis och Plåtis?
Händelse efter nyckelfrågorna:
Nu är de fyra stycken som kommer fram till återvinningscentralen. Spindeln styr gänget mot de olika Containrarna för att leta efter Plåtis och Plastis vänner. Plåtis hittar sina föräldrar tillsammans med olika metall grejer, det finns aluminiumfolie, kaviartub och massor av andra konservburkar precis som Plåtis. Plastis blir ledsen då hon ännu inte hittat sin familj. Just då ropar spindeln högt.
Reflektion:
Barnen diskuterade i gruppen vart konservburken hörde hemma, de kom efter diskussionerna fram till att när man sorterar så slänger man inte plast och metall tillsammans. Barnen själv kom på karaktären spindeln och denna blev då en del av berättelsen.

måndag 28 december 2015

Händelse 4

Händelse:
När barnen en dag kom till förskolan så har skogen anslutits till en väg. Vårt mål med detta är att belysa fordon och dess påverkan på miljön och hur vi kan påverka den positivt för att lämna mindre ekologiska fotavtryck genom våra val och handlingar.


Nyckelfrågor 
-Vad tror ni har hänt här/varför tror ni det?( här antar vi att barnen kommer in på fordonsdiskussioner och olika fordonsförslag)
-hur föreställer ni era fordon
-hur tror ni att fordonen påverkar miljön?
-hur skulle ni kunna ta reda på det?

Berättelsen, utifrån nyckelfrågorna
När Skruffe,  Plåtis och Plastis vandrat runt i skogen på jakt efter återvinningscentralen kommer de plötsligt fram till en väg. Skruffe säger äntligen, nu kanske vi kan ta oss till återvinningscentralen.
Å, titta här. Här kommer det att åka förbi en buss  och en bil, men varken bilen eller bussen är bra för miljön? säger Plastis.
Ååå, wow titta här säger Plåtis, här står en cykel, den är det absolut bästa för miljön för den har ingen farlig rök men hallå, vi vet ju inte hur långt det är till återvinningscentralen och bussen åker ändå förbi, bäst vi tar den säger Skruffe.
Plötsligt fick de syn på en spindel, host, host hörde jag någon säga buss? Jag har aldrig åkt buss, får jag åka med? Jag är expert på återvinning så jag tror jag kan hjälpa er.
De beslutar sig för att åka bussen till återvinningscentralen.







onsdag 23 december 2015

Arbetet i fullgång.  Spännande, intressant och väldigt utvecklande för vår egen lärprocess..




Nu tar vi några dagar julledigt och vi ses igen den 28 december.
God jul önskar Västkustflickorna

Händelse 3

Berättelse del 3
Karaktär:


Händelse:
Vi pedagoger har skrivit ett brev som kommer från en plastpåse, plastpåsen är vilse i skogen och vill också ha hjälp, han är också fast i skogen. Så här lyder brevet:
Hej barnen på Rävens förskola. Jag har förstått att trollet Skruffe och konservburken Plåtis har en skog på eran förskola. Jag finns också i den skogen och behöver hjälp med att komma till återvinningscentralen. Tror ni att ni skulle kunna hjälpa mig att hitta hem?

Nyckelfrågorna:
Hur föreställer ni er plastpåsen?
Vad tror ni plastpåsen heter?
Varifrån kommer plastpåsen?


Händelse efter nyckelfrågorna:

Trollet Skruffe började promenera genom skogen tillsammans med konservbruken Plåtis. På vägen hittar de en plastpåse som heter Plastis som ser vilsen ut. Skruffe frågar Plastis vad det är som har hänt? Plastis förklarar för Skruffe och Plåtis att han är vilse i skogen och hittar inte hem. Plåtis frågar då Plastis vart hon bor? Hon förklarar att hon inte vet var hon bor. Plåtis föreslår då att plastis kan följa med till hans hem. Plastis förklarar sedan att hon inte får lov att slängas i naturen för det skadar miljön. Plåtis tittar sedan fundersam på Plastis och börjar nu förstå att han och Plastis bor på samma ställe. Plötsligt skriker Plåtis ut i glädje, nu kommer jag ihåg vart ja bor! Vi bor ju på samma ställe fast bredvid varandra. Skruffe, Plåtis och Plastis tar varandra i handen och börjar promenera ut ur skogen och börjar nu alla tillsammans att leta efter återvinningscentralen. När de kommer till skogens slut hör de plötsligt hur det brummar nått förfärligt.

tisdag 22 december 2015

Händelse 2

Berättelse del 2

Karaktärer:





Trollet som heter Skruffe bor i skogen och gillar promenera. Han har rött långt hår och heter Skruffe. Hans ögon är stora som tallrikar och ser läskig ut.


Konservburken som heter Plåtis ser ut som en makrillsburk och har två armar och två ben men inget huvud. Plåtis som den heter har gått vilse i skogen och hittar inte hem.


Efter att trollet Skruffe hittat konservburken Plåtis bakom stenen ville trollet hjälpa konservburken att hitta hem.
-Jag vill hem, jag längtar efter min mamma och pappa!
- Kommer du ihåg  hur det ser ut runt omkring där du bor?
- Jag vet att jag har ett grönt hus, och bredvid mitt hus finns det många fler gröna hus. Det brukar vara ganska högt ljud där jag bor och jag bor med många fler som kan se ut ungefär som mig.
- Jag tror jag har en ideé, jag ska hjälpa dig hem!


Nyckelfrågor:
Vart tror ni att konservburken hör hemma?
Varifrån tror ni konservburken kommer ifrån?
Hur lång tid tar det för konservburken att förmultna?

Barnen på förskolan diskuterade i smågrupper kring vad deras förkunskaper om konservburkar var. Barnens diskussion kring konservburkar ledde in på mat. Barnen kände igen benämningen konservburk ifrån mataffären. Därför valde barnen att börja leta efter konservburkar i köket på förskolan. Barnen tog sedan med sig materialet in till avdelningen och diskuterade vart ifrån en konservburk egentligen hör hemma? Vart slänger man en konservburk när den är tom? Vart kommer konservburken egentligen ifrån? Vad händer om den slängs ute i skogen? Barnen diskuterade för fullt kring tankar och idéer som de hade. Några av barnen förklarade hur de hemma samlad ihop alla burkar tillsammans för att sedan slänga i en speciell soptunna. De berättade hur man åkte dit för att slänga speciella saker som man aldrig fick lov att slänga i den vanliga soptunna som fanns i hemmet.

Berättelsen utifrån nyckelfrågorna:
Trollet Skruffe frågade konservburken Plåtis om han mindes något ifrån den plats där han kom ifrån? Plåtis berättade om alla de gröna husen som fanns är han bodde. I mitt gröna hus bor det många fler som ser ut ungefär som mig. Där vi bor luktar det ganska mycket och är ett rätt högt ljud runt omkring. Jag vet att jag bor i ett land som heter Sverige men från början kommer jag ifrån landet Danmark. Plåtis berättade för Skruffe om hur viktigt det var för honom att hitta hem till sin familj. Hittar jag inte hem kan jag skada andra. För jag får inte lov att bo i skogen eller på något annat ställe, det kommer då bidra till att vi inte kommer kunna leva på jorden länge alls, utan vi måste bo på rätt ställe för att hjälpa jorden. Så snälla Skruffe, hjälp mig att hitta hem!

måndag 21 december 2015

Vår tankeprocess

Vår tanke är att ha början och slut på vår berättelse färdig, början kommer utspela sig i skogen där huvudkaraktären är ett troll som möter en konservburk och därmed fångar barnens nyfikenhet och tar de in i den ficitiva välden där allt ofta är tillåtet att det är ok att tänka utanför ramarna. Detta tänker vi hjälper dem i att bli framtida problemlösare.
Vi vill skapa en storyline där barnen får skapa karaktärer av återbrukningsmaterial, såsom metall och  plast med anledning av att vi vill att barnen intresserar sig av materialen och hur de påverkar naturen och dess resurser. Vi anser att genom att arbete med konkret återbrukningsmaterial kan man på ett naturligt sätt få in lärande för ekonomisk-, ekologisk och social hållbar utveckling. Att de ser hur de ekologiska fotavtryck påverkar och ser kretsloppets hela väg från makrillburkens början till ny förpackning och dess påverkan på naturen.

Vi kommer använda material som finns på förskolan, kartonger, plast, färg med mera men även naturmaterial. Björklund (2014) menar att det är bra att skapa ett samband mellan naturens material och i vårt fall berättelsen, barnen skapar med naturmaterialet för att förlänga mötet med naturen och se dess påverkan.

Vi vill skapa händelser och aktiviteter för att rikta mot dessa mål:




To be continued :) /Michelle, Charlotte, Emma, Rebecca och Elin 

Händelse 1

Idag den 21 december har vi i gruppen samlat på oss mer ämnestoff om storyline och hållbar utveckling samt kommit fram till vad vi ska skapa och vad vi vill förmedla till barngruppen. Vi pedagoger har skrivit en början på berättelsen samt skrivit nyckelfrågor till.

Pedagogerna började läsa en berättelse.

Det var en gång ett troll som var på sin vanliga tur i skogen för att se till att alla vänner hade det bra. Plötsligt hörde han någon ropa.
- hallå , hallå ! HJÄÄÄLP!
Ljudet kom från en sten. Trollet kliade sig i huvudet och sa:
-hmm, underligt kan en sten prata?
-NEEJ! Bakom stenen! Hjälp!!
Bakom stenen låg en konservburk.
- Snälla du, hjälp mig.
- Hjälpa dig med vaddå?

Nyckelfrågor till barnen:
Hur föreställer ni er att trollet ser ut?
Hur föreställer ni er att skogen ser ut?
Hur föreställer ni er konservburken ser ut?
Vad tycker ni att trollet ska heta?
Vad tycker ni att konservburken?
Varför behöver konservburken hjälp?

Barnen delas in i grupper med en pedagog och diskuterar kring nyckelfrågorna, pedagogen antecknar barnens diskussioner. Utifrån barnens diskussion hur trollet/konserven/skogen ser ut får sedan börja att skapa. Under skapandet fortskrider barnens berättelse som pedagogen dokumenterar och skriver ner till löpande text.

Barnen får sedan på ett demokratiskt sätt rösta på olika namn som de vill att karaktärerna ska heta. De enas om två namn att rösta emellan "Skruffe" och "Daniel". Pedagogerna förbereder en låda och beslyser demokrati. Barnen får i tur och ordning lägga en flurtkula i lådan  och flurtkulorna ska representera barnens röster. Genom att rösta i förskolan bidrar det till en social hållbar utveckling då de på ett demokratiskt sätt får komma överens.
På lådan finns namnförslagen i skrift men även i form av qr-kod för de barn som ännu inte har läs-och skrivförståelse. Genom att scanna qr-koden med en ipad spelas ett ljudklipp upp med namnförslaget. Vi använder oss av appen croak.it! och qr-reader.




Berättelsen som uppstod från nyckelfrågorna :

Det var ett stort läskigt troll som var stenhård han hade ögon stora som tallrikar och rött hår. Trollet levde djupt in i den mörka skogen. Djupt inne i skogen fanns en stor sten som trollet hittade en dag. Trollet hörde något som pep och gick närmare stenen, bakom stenen var det en konservburk som ropade på hjälp. Konservburken satt fast under stenen! Stackars den. Trollet försökte med sina starka muskler att lyfta bort stenen och tillslut gick det. Tack så mycket trollet, kan du hjälpa mig att hitta min mamma och pappa?

onsdag 16 december 2015

Grovplaneringen för storyline arbetet


Idag, onsdag 16 december,startade vi projektet med vårt kommande storyline-arbete.
I studiegruppen diskuterade vi våra egna uppfattningar kring storylines betydelse. Gruppen kände alla att vi behövde en mer fördjupad förståelse av denna typ av arbetsmetod. Var och en fick individuell uppgift att läsa på mer om metoden på www.storyline.se

Tidigt i diskussionen började berättelsens ev. Tid/ plats/karaktärer och händelser (ämnesstoff) som vi vill belysa-väcka mer nyfikenhet kring.
Tidsplanering

Fredag 18/12:

  • Läst på kring storyline samt lite kurslitteratur 
  • Bestämma : Tid, plats, karaktär/karaktärer
  • Börja diskutera ev nyckelfrågor och dess betydelse
  • Börja diskutera händelser för att nå viss ämnesstoff
  • (Helg-uppgift: samla material till praktiskt arbete)
Måndag 21/12

  • Praktiskt arbete: skapa karaktärer och plats 
  • Komma fram till händelser som väcker förundran att utforska global och lokal hållbar utveckling utifrån ekologiskt/ekonomiskt/socialt


Tisdag 22/12

  • Händelse 1
  • Nyckelfrågor 

Måndag 28/12

  • Händelse 2
  • Nyckelfrågor 
Måndag 4/1-12/1

  • Händelse 3
  • Ev fler händelser
  • Nyckelfrågor 
  • Planera avslut
Under berättelsens kan tidsplaneringen ändras,
detta är en grovplanering som vi har som riktlinje.

Tack för oss
Emma, Elin, Rebecca, Michelle & Ann-Charlotte